Ruokaohjeita

Ruokaohjeita perunasta

 

Perunarieska
n. 5 dl. perunasosetta
2 tl. suolaa
2 munaa
3 dl. ohrajauhoja
2 dl. hiivaleipäjauhoja
Valmista ensin perunasose, tai jos on jäänyt keitettyjä perunoita edelliseltä päivältä, tee niistä sose. Lisää
survokseen suola, munat ja jauhot. Taputtele taikina ohuiksi rieskoiksi suoraan pellille, pistele ja paista 250
asteessa n. 20 min. Tarjoa lämpimänä munavoin tai juuston kanssa.

Hasselbackan perunat
10-12 kpl. soikeaa perunaa (kiinteää)
3 rkl. öljyä
1 rkl. korppujauhoa
1 dl. juustoraastetta
yrttisuolaa
Kuori perunat. Viipaloi perunat siten, että viipaleet jäävät pohjasta kiinni ja peruna siten ehjäksi. Pane ne
voideltuun vuokaan viipaloitu puoli ylöspäin. Sivele öljyllä, paista 225 asteessa. Kun perunat alkavat saada
väriä, voitele öljyllä ja ripottele päälle korppujauhoa, yrttisuolaa ja juustoraastetta. Paistoaika n. 45 min.

Ilomantsilaiset vatruskat
Kuori:
n.800 gr. perunoita
1 dl. vehnäjauhoja
1 muna
1 tl. suolaa
Täyte:
5 dl. keitettyä riisiä
1 dl. voisulaa
0,5 tl. suolaa
Keitä ensin perunat ja survo ne. Anna jäähtyä. Valmista täyte sekoittamalla riisin joukkoon voisula ja suola.
Sekoita jäähtyneen perunasoseen joukkoon vehnäjauhot, muna ja suola. Tee taikinasta pötkö ja jaa se 14-
15 palaksi. Painele ne litteiksi pyöreiksi levyiksi (halk. n. 10 cm.). Pane täytettä keskelle ja ummista piirakat
sormin puolikuun muotoisiksi. Paista 250 asteessa n.15 min. Voitele kypsät piirakat voisulalla.

Kasvisosekeitto
1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
3-4 perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 purjo
1 purkki juustoa (esim. Bel-ami)
Kasvikset kuoritaan ja raastetaan. Kiehuvaan veteen laitetaan liemikuutiot ja kasvikset. Keitetään kypsäksi
ja hienonnetaan sauvasekoittimella. Tarkistetaan maku. Lisätään persiljaa tai lipstikkaa. Lopuksi lisätään
juusto.

Satakuntalainen perunalimppu
Juuri:
2,5 kg. jauhoisia perunoita
vettä 750 gr. ruisjauhoja
500 gr. ruismaltaita
3 l. perunoiden keitinlientä
50 gr. hiivaa (tai hapanleipätaikinaa)
Alustus:
2 rkl. suolaa
2 rkl. pomeranssin kuorta
1 rkl. kuminoita
0,5 l. siirappia
50 gr. hiivaa
1 kg. ruisjauhoja
2 kg. vehnäjauhoja
Perunat keitetään kypsiksi ja survotaan. Lisätään puolet jauhoista ja keitinliemestä. Laitetaan pinnalle
jauhoja ja annetaan imeltyä lämpimässä noin tunti. Sitten lisätään loput jauhot ja kiehuva keitinvesi.
Annetaan olla peiteltynä lämpimässä vielä noin tunti. Sitten se jäähdytetään ja lisätään hiiva tai
hapanleipätaikina. Juuren annetaan käydä seuraavaan päivään.
Käyneeseen juureen alustetaan mausteet, hiiva ja jauhot. Taikina saa olla hyvin kiinteää. Kohonneesta
taikinasta leivotaan 7 – 8 limppua. Kohonneet limput pistellään ja paistellaan n. 200 asteessa n. tunti.
Paistamisen aikana voidellaan sokerivedellä. Kypsät limput voidellaan kuumalla vedellä ja peitetään hyvin jotta kuori pehmenee.

Kuorrutettu perunapaistos
1 kg. kiinteitä perunoita
n. 2 dl. maitoa
n. 2 rkl. voita
n.1,5 dl. kermaa
100 gr. juustoraastetta
suolaa, kuminoita, paprikaa, valkosipulin kynsi
Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna maito kattilassa ja hauduta perunoita n. 10
min. Mausta sen jälkeen suolalla ja kuminalla. Voitele vuoka voilla ja valkosipulilla. Lado perunaviipaleet
vuokaan ja kaada päälle maito sekä kerma. Laita 200-asteiseen uuniin kypsymään. Lopuksi lisätään pinnalle
juustoraastetta ja paprikajauhetta. Laitetaan uuniin kunnes juusto sulaa kullankeltaiseksi kuoreksi. Sopii
pihvin tai lihan seuraksi.

Peruna-purjokeitto
1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
3-4 perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 purjo
1 purkki juustoa (esim. Bel-ami)
Kasvikset kuoritaan ja raastetaan. Kiehuvaan veteen laitetaan liemikuutiot ja kasvikset. Keitetään kypsäksi
ja hienonnetaan sauvasekoittimella. Tarkistetaan maku. Lisätään persiljaa tai lipstikkaa. Lopuksi lisätään
juusto.

Kommentointi on suljettu.